Válságos helyzetbe került a magyar borászat
A termelőknek egyszerre kell szembenézniük a klímaváltozás, a gazdasági nehézségek és a fogyasztási szokások átalakulásának kihívásaival, miközben az életmódtanácsadók egyre erőteljesebb hangja is hatással van a piacra. 2025-09-28 10:53:00
A borfogyasztás évszázadok óta tradíció, identitás és
közösségi élmény része, ennek ellenére világszerte – így Magyarországon is –
folyamatosan csökken – írja a Mandiner.
A jelenség
hátterében több tényező áll. Egyrészt a borászok is komoly gazdasági
nehézségekkel küzdenek, másrészt az egészséges életmód térnyerése jelentősen
visszaszorítja a borfogyasztást. A Z generáció ráadásul más szemlélettel
közelít a borhoz, mint a korábbi nemzedékek.
A legnagyobb kihívást azonban a klímaváltozás jelenti.
A szélsőséges időjárási viszonyok különösen érzékenyen érintik a
szőlőtermesztést, a hagyományos fajták nehezen alkalmazkodnak, a termelőknek
pedig egyre több energiát és anyagi forrást kell fordítaniuk a kórokozók és
kártevők elleni védekezésre.
Ahogy a szekszárdi Takler pincészet tulajdonosa, Takler
Ferenc fogalmaz: a magyar szőlészet és borászat a huszonnegyedik órában van. „Az
utóbbi években látványosan csökkent a magyar bor népszerűsége, különösen a
vörösboré” – mondja a több mint fél évszázada a szakmában dolgozó borász.
Példaként említi, hogy ma egy kilogramm kék szőlő felvásárlási ára mindössze a
harminc évvel ezelőtti érték 50–60 százaléka, miközben az előállítási költségek
legalább négyszeresére nőttek. Ennek következményeként a magyar bor mára az
egyik legolcsóbbá vált a nemzetközi piacokon.
Takler szerint átfogó támogatások és intézkedések
nélkül a borászatok nem tudják hosszú távon fenntartani működésüket. „Erőfeszítéseink
ellenére lassan csődbe jutnak a birtokok. Nagy a veszélye annak, hogy a kiváló
magyar vörösborok eltűnnek a polcokról, helyüket pedig olcsó, kétes minőségű
tömegborok veszik át” – figyelmeztet.
Nyitókép: Shutterstock