Válságos helyzetbe került a magyar borászat

A termelőknek egyszerre kell szembenézniük a klímaváltozás, a gazdasági nehézségek és a fogyasztási szokások átalakulásának kihívásaival, miközben az életmódtanácsadók egyre erőteljesebb hangja is hatással van a piacra. 2025-09-28 10:53:00
Válságos helyzetbe került a magyar borászat

A borfogyasztás évszázadok óta tradíció, identitás és közösségi élmény része, ennek ellenére világszerte – így Magyarországon is – folyamatosan csökken – írja a Mandiner.

 A jelenség hátterében több tényező áll. Egyrészt a borászok is komoly gazdasági nehézségekkel küzdenek, másrészt az egészséges életmód térnyerése jelentősen visszaszorítja a borfogyasztást. A Z generáció ráadásul más szemlélettel közelít a borhoz, mint a korábbi nemzedékek.

A legnagyobb kihívást azonban a klímaváltozás jelenti. A szélsőséges időjárási viszonyok különösen érzékenyen érintik a szőlőtermesztést, a hagyományos fajták nehezen alkalmazkodnak, a termelőknek pedig egyre több energiát és anyagi forrást kell fordítaniuk a kórokozók és kártevők elleni védekezésre.

Ahogy a szekszárdi Takler pincészet tulajdonosa, Takler Ferenc fogalmaz: a magyar szőlészet és borászat a huszonnegyedik órában van. „Az utóbbi években látványosan csökkent a magyar bor népszerűsége, különösen a vörösboré” – mondja a több mint fél évszázada a szakmában dolgozó borász. Példaként említi, hogy ma egy kilogramm kék szőlő felvásárlási ára mindössze a harminc évvel ezelőtti érték 50–60 százaléka, miközben az előállítási költségek legalább négyszeresére nőttek. Ennek következményeként a magyar bor mára az egyik legolcsóbbá vált a nemzetközi piacokon.

Takler szerint átfogó támogatások és intézkedések nélkül a borászatok nem tudják hosszú távon fenntartani működésüket. „Erőfeszítéseink ellenére lassan csődbe jutnak a birtokok. Nagy a veszélye annak, hogy a kiváló magyar vörösborok eltűnnek a polcokról, helyüket pedig olcsó, kétes minőségű tömegborok veszik át” – figyelmeztet.

Nyitókép: Shutterstock